Kuinka onnistua uuden vuoden lupauksissa

by - joulukuuta 30, 2017

Vuosi lähestyy loppuaan ja olisi taas aika miettiä, mitähän sitä tuli luvattua, ja pitikö yksikään lupauksista.


Itse en ole enää aikoihin lupaillut mitään, mutta sen sijaan olen kyllä pyrkinyt ympäri vuoden toteuttamaan jokaisen tavoitteen, jonka olen itselleni laittanut. Näitä olivat esimerkiksi rahan säästäminen, hiusten kasvattaminen (kyllä.), kiinteytyminen ja uuden harrastuksen löytäminen. Onnekseni voin todeta, että kerrankin onnistuin näissä kaikissa! Rahaa säästyi uskomattomasta törsäyksestä huolimatta, pääsin (lähelle) tavoiteltuja mittoja niin hiusten kuin vyötärönkin osalta, ja uutena harrastuksena aloitin tämän blogin, mikä on minulle ollut henkilökohtaisesti isoin saavutus näistä neljästä.

Mielestäni on olemassa muutamia perusasioita, jotka voivat helpottaa lupausten tai tavoitteiden onnistumista nimenomaan pitkällä aikavälillä. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on pudottaa ne kuuluisat 5kg tai säästää rahaa, tai motivoitua muuten vaan, niin tässä muutama itseäni auttanut vinkki.

1) Löydä sisäinen motivaatio 

Sisäinen motivaatio tarkoittaa itsestäsi kumpuavaa, palavaa halua tehdä jotain. Flow on yksi sisäisen motivaation muodoista. Aina sisäinen motivaatio ei pala täydellä teholla, ja joskus sitä buustaaavat myös ulkoiset asiat. On kuitenkin tärkeää, että löydät tavoitteellesi itsellesi merkitsevän tarttumapinnan, johon tukeutua myös haastavina hetkinä. Esimerkiksi painonpudotuksessa muista, että teet tämän itseäsi varten. Jos lähdet pudottamaan painoa vain muiden mieliksi, tulet luultavasti epäonnistumaan, etkä lopulta saa prosessista iloa vaan vain suorituspaineita ja pahan mielen.



2) vältä somemanifesteja 

Tämä liittyen edelliseen ponttiin: jos koet suorituspaineita, älä ainakaan mene julistamaan kaikelle kansalle, mitä tänävuonna aijot tehdä. Ennenpitkään se, mitä olet luvannut, alkaa kiinnostaa myös muita, ja paine onnistumisesta  kasvaa. Paineensietokyky laskee ja epäonnistut.
Se sijaan, jos olet aktiivinen somettaja, voit jakaa onnistumisen taivaltasi, esimerkiksi silloin, kun olet saavuttanut itsellesi tärkeän tavoitteen. Ihmisten positiiviset kommentit  ja kannustukset yleensä buustaavat jo hyvin alkanutta prosessia eteenpäin, ja onnistumisten jakaminen parhaassa tapauksessa myös voivat saada muutkin motivoitumaan!



3) aloita jo tänään, älä huomenna!

Aijotko kiinteytyä tai pitää kodin siistinä tänä vuonna? Aloita NYT. Ei kohta, ei huomenna, vaan mene sinne lenkkipolulle tai ota se imuri kouraan nyt! Aloittaminen on aina kaikista hankalinta, mutta kun päätät toteuttaa tavoitteesi, se on jo puoliksi tehty. Esimerkiksi itse olen lukuisia kertoja ajatellut ennen salia, että en jaksa en halua- mutta treenin jälkeen olo on loistava tai vähintäänkin olen tyytyväinen itseeni siitä, että tein sen, mitä lupasinkin. Tämä ajattelun tapa kannattaa pitää läpi matkan mukana, sillä aivot ovat muokkautuvat, ja ne hyvin nopeasti oppivat uuden tavan ajatella ja tehdä elämästä aktiivisempaa. Siispä pois mañana mañana-ajattelusta ja aloita unelmasi toteuttaminen heti!



4) älä kiellä itseltäsi lempijuttujasi

Kaikki tätä aina toitottavat mutta mitä se sitten oikeasti tarkoittaa? Kummalta se ainakin kuulostaa,  miten saavutan jotain, jos en ole ehdoton ja silmä kiiluvana kohti tavoitetta?
Tämä on kuitenkin usein se kompastuskivi, mihin monet tuntuvat kompastuvan, myös minä itse. Ellet ole kisadietillä tai Dietit vaihtoon!-ohjelman toinen kisaaja, unohda totaalikiellot. Usein lupaukset tai tavoitteet halutaan saavuttaa, mutta myös ylläpitää, esimerkiksi normaalipaino tai säästäväisempi asenne elämään. Tällöin on tärkeää totutella jo hyvissä ajoin uusi unelmasi siihen elämään, joka sinulla jo nyt on. Jos turhan tiukasti alat karsimaan elämäsi perusasioita pois, huomaat nopeasti olevasi onnettomassa tilanteessa, jossa et ole tyytyväinen elämääsi etkä valintoihisi.
Jos esimerkiksi rakastat karkkeja, älä lopeta niiden syöntiä, vaan mieluiten sopeuta sokerinsaantisi niin, että se ei tuhoa koko viikon treenejäsi. Itse tykkään pitää karkkipäivää, mutta syön myös viikolla usein namin jos toisen. Tällöin en ahda itseäni niin täyteen karkkipäivän tullessa, vaan ostan tietoisesti hieman pienemmän pussin. Tai sitten sen isomman, jos tekee mieli. Tärkeää on muistaa, ettei se maailma siihen kaadu! Jos liikaa stressaat pienistä asioista, on todennäköisempää että juuri se stressi hidastaa onnistumistasi kuin ne pienet hairahdukset.




5) älä tee lupauksista ystäviä ja läheisiäsi tärkeämpiä

Ehdottomuus ja itseltään  kieltäminen usein ajaa sinut myös kauemmas läheisistäsi ja ystävistäsi: monille on varmasti tuttuja juttuja, kun kaveri tokaisee ettei kerkeä synttäreillesi, koska on pakko mennä salille, tai ei halua osallistua nyyttäreihin, koska on dietillä. Tällaisella käytöksellä kuormitat ystävyyssuhteitasi, ja lopulta kaverisi eivät edes viitsi ottaa sinuun yhteyttä, koska tietävät jo valmiiksi, ettet ole mihinkään lähdössä.
Sen sijaan, että terrorisoit omilla valinnoillasi muidenkin sosiaalista elämää, elä hetkessä: muista että muutos on tarkoitus parantaa elämääsi, ei huonontaa sitä. Jos sinulle on tärkeää ystävät tai viini-illat, mene niihin! Löydät kyllä aikaa käydä salilla tai siivota kylppäriä myöhemminkin (päätä kuitenkin jo hyvissä ajoin, että milloin!)



6) sitoudu, suunnittele

Teitkö taas tänäkin vuonna lupauksen, joka ei toteutunut hyvästä alusta huolimatta? Et luultavasti ollut täysin sitoutunut päätökseesi. Mieti jo heti alkuun, onko sinulla resursseja (aikaa, rahaa, henkistä kapasiteettia) riittävästi homman loppuun viemiseen, vai kokeiletko nyt vain vähän että miltähän se tuntuisi, jos veisin itseni epämukavuusalueelle?
Sitoutumisen ehkä tärkein kulmakivi on halu tehdä unelmastasi totta. Piirrä mielessäsi itsellesi tulevaisuus, jossa näet itsesi tuon unelman saavuttaneena, miltä sinusta silloin tuntuu? Mikä on muuttunut, mikä pysynyt samana? Mentaalikuvat ovat kautta aikojen auttaneet niin huippu-urheilijoita kuin tavan tallaajiakin saavuttamaan tavoitteensa. Konkretisoiminen auttaa sitoutumaan.

Suunnittelun tarkoituksena on luoda kuvallesi raamit: mitä aijot tehdä, millä aikavälillä, kenen kanssa? Kirjaa suunnitelmasi ylös ja käytä vaikkapa kalenteria apunasi, jos tuntuu että se on sinulle luontaista. Itse olen enemmän go with a flow-tyyppinen ihminen, joten usein kalenterit jäävät minulla vain pölyttymään kirjahyllyyn. Sen sijaan joka aamu teen "noin suurinpiirtein" suunnitelman, mitä haluan tänään tehdä ja mitä haluan päiväni sisältävän. Näin saan itsestäni irti  enemmän ja teen nekin asiat, mitkä ehkä muutoin jättäisin tekemättä (Lue: siivous).




7) usko itseesi ja luota prosessiin

Viimeisenä, mutta ehkä kaikista tärkeimpänä tämä. Olen itse laihduttanut aikoinaan 30kg, ja kuulen usein ystäviltä ja sukulaisilta, kuinka paino ei vain lähde vaikka mitä tekisi. Luulen, että ongelma on monilla juurikin se luotto siihen prosessiin, johon olet sitoutunut. Kun tavoitteet eivät näy edessäsi heti, tai edes kuukauden kuluttua, älä luovuta! Esimerkiksi paino ei ikinä tipu tasaisesti, vaan portaittain. Jos tiedät, mihin olet lähtenyt ja tiedät, mitä tavoittelet ja olet hankkinut hyvät ohjeet, luota itseesi ja luota prosessiin. Se kyllä kantaa hedelmää. Olemme turhan tottuneita katsomaan suurimpia painonpudottajia, Juttaa ja superdiettejä ynnä muita, että unohdamme sen olevan vain televisiota. Todelisessa elämässä pysyvät muutokset vievät aikaa eivätkä synny hetkessä.
Ja kaikista tärkein, usko itseesi! Sinä olet se, joka pystyy tekemään mitä vain itsellesi, ei kukaan muu. Luota siihen, että olet vahva, päättäväinen ja onnistujatyyppi!

Ihanaa Uutta Vuotta kaikille!



You May Also Like

0 kommenttia

jätä kommenttia!